Cykeltur i Cuba


Henrik Fastergaard
2018
26

Vinterturen 2018 gik til Cuba - fire uger fra 13. januar til 11. februar.

Ja jeg ved det godt - det er sørme lang tid i et land - ikke mindst af den størrelse. Tænk så mange lande man ellers ku nå at krydse af i Caribien på den tid. Men sådan kan jeg nu godt li det, og så må jeg nok leve med, at min våde drøm om at nå de 100 lande måske ikke nås før tidligst i pensionsalderen.

Nej - turen var efter hele fire års cykeltørke endnu en ferie på to umotoriserede hjul. Og så går det bare ikke så hurtigt som i en bus eller i en gammel amerikanerslæde. Til gengæld vil jeg påstå, at man kommer langt mere under huden på både befolkning, kultur og landskab.

Turen udviklede sig ret gunstigt taget i betragtning af, at jeg absolut ikke var i cykelform og heller ikke havde forberedt en rute hjemmefra. Men selvfølgelig havde jeg idéer og lidt viden om, hvad jeg gerne ville se.

Efter to dage i Havana havde jeg en startplan og listede forsigtigt vestpå mod Valle de Vignales. Det var en glimrende idé, idet den førte mig gennem flotte landskaber og masser af hyggelige små landsbyer, men også gav mig medvind hele vejen. Fra Vignales købte jeg en billet hos Viazul, der er det busselskab, som fragter turister på egen hånd fra sted til sted. Således landede jeg efter en dags busrejse i Trinidad, som ligger på den anden side af Havana. En flot gammel by, hvilket turisterne i den grad også har fundet ud af, men dog ikke i en sådan grad, at det fratager byen dens på samme tid maleriske og forfaldne charme. Og igen var jeg heldig - vinden var i øst, og således var det med en stejlt stigende formkurve en let sag at cykle tilbage til Havana.

Lidt plusser og minusser om cykling i Cuba:

Plusser:
• Der er meget begrænset trafik og yderst hensynsfulde medtrafikanter
• Gode muligheder for at finde varieret landskab og terræn.
• Masser af Casa Particulares (privat B&B).
• Let at få cykler med i busser
• Befolkningen

Minusser:
• Lidt kedelig og ensformig mad.
• Få og dyre hoteller.
• Elendige internet/WiFi muligheder.
• Spansktalende (dog kan mange dog også noget engelsk)
• Meget lille vareudvalg i kiosker og supermarkeder.

Havde i øvrigt anskaffet mig et visa/tarjeta del turismo hjemmefra. For x antal kroner ved Alt rejser. Så blev lidt overrasket, da Air Canada rent faktisk også udleverede et i flyet. Ved ikke om andre flyselskaber gør det samme?

Uanset om man rejser på cykel eller ej, kan jeg anbefale, at man bruger kort-app'en maps me, som er meget bedre end Google Maps og kan anvende offline. Udover veje og navigationsfunktion har den et hav af informationer, som fx Casa Partioculares.

På billedet en spætte i Las Terrazas (pájaro carpintero)