Septemberferie


Birthe Malmos
2017
4

Nyt land. Besøgte Mostar og Sarajevo. Kørte i tog mellem de to byer på en af de efter sigende smukkeste togture, med fantastiske smukke høje, rå bjerge.
Mostar er en smukt beliggende by ved Neretva-floden, som deler byen i en muslimsk og en kristen del. Minareter og kirketårne konkurrerer om at være højest. Den største seværdighed er Stari Most,- den ny/gamle bro, der blev bombet under krigen 1993-95 og nu er genopbygget. Desuden er der et interessant turistmarked, der bl.a. sælger kuglepenne og fly lavet af patroner fra krigen.
Sarajevo er stadig meget præget af krigen med bygninger fyldt med granathuller og mange udbombede bygninger, der står som ruiner og minder befolkningen om krigen. Vi tog på en meget interessant guidet tur "i krigens spor", op i bjergene omkring byen og så, hvor serberne lå og skød ned over byen og fik en forståelse for "Snipers Ally". Desuden besøgte vi den tunnel, der var gravet under den FN-bevogtede lufthavn og forsynede byen med mad, våben mm.
Bosnien Hercegovina er et meget underligt land,- 3 folk (muslimer, ortodokse og katolikker), 3 præsidenter, der regerer på skift 8 mdr. af gangen, og ikke kan blive enige om ret meget, og skoler, hospitaler mm er delt op i 3. En arbejdsløshed på 40%. Måske ikke så underligt at landet stadig har langt igen med genopbygningen efter krigen.