No photo land


Lise Rasmussen
2016
10

Ti dages tur med en gruppe på 12 af meget, meget berejste folk med Undiscovered Destinations. Vi kommer det meste af ÆG rundt, både øen Bioko og hovedlandet. Derudover består landet yderligere af tre små øer, hvoraf den sydligste ligger syd for Ækvator.

I ÆG har man 150 km inde i junglen ryddet skoven og jaget skovelefanterne væk for at bygge en ny hovedstad Oyala (Djibioho) og en fire sporet motorvej tværs over landet dertil. Planen er at byen skal være færdig i 2020 og udover en efterligning af Peterskirken, der er færdig, er der universiteter, højhuse samt et 5 stjernet hotel, hvor vi boede. Og det var virkeligt 5 stjernet, vi blev modtaget med en juice i flere farver af uniformerede tjenere. Der var fitness center, spa og sauna. Udenfor var et fint svimming pool med liggestole hele vejen rundt om samt to tennisbaner. Der var dog ikke et menneske udenfor i 35 graders varme og desuden begyndte junglen 20 m derfra. I den kæmpestore lobbyen stod selvfølgelig et imponerende juletræ. Men som de fleste andre steder I ÆG gik det helt galt ved bestilling af mad. Det tager evigheder og en time efter vi har afgivet ordren kommer de og siger at det har de ikke. Men 3 timer senere havde alle fået mad og gratis drikkevarer incl. fri champagne som kompensation.

Langs vejene hænger bushmeat som er krybskytteri. Der er krokodiller, små og store hjort, store jungle rotter, men vi så også bæltedyr og små aber. En lille abe koster 25 gange så meget som en kylling.

Der er ikke så mange sights i landet, men katolske kirker alle vegne. Så vi vovede os ind til Gudstjeneste i en kirke, der havde døre og vinduer åbne og fed gospel pop strømmede ud. Det blev beatet op med tamburinen og andre rytme instrumenter. Det skulle de danske kirker prøve. Da en mand sang solo blev der skreget som til en Justin Bieber koncert. Under gudstjenesten velsignede præsten menigheden, og bagefter følte folk sig så glade, at man gik rundt og gav hånd til de nærmeste 50 - 100 personer.

Jeg medbringer altid tøj til uddeling på rejser, men ÆG er et rigt olielande hvor indbyggernes gennemsnits indkomst er tæt på 200.000 DKK, dog ikke jævnt fordelt, så det var svært at finde trængende. På flyene dertil og imellem Bioko og hovedlandet er en tredjedel af flyet businessclass. Der sidder alle de nyrige afrikaner i deres smarte jakkesæt, med hat og delvis hvide sko. Så sidder vi andre samt de koreanske og filippinske oliearbejder på monkey.

At få visa er meget svært, for danskere skal søge i Bruxelles og der forlanges at man personligt møder op. Men fordi jeg rejste med et engelsk selskab lykkes det efter noget besvær, at få visa fra London. Det er nemmere at få i Libreville i Gabon, hvor man endda uden invitation men mod betaling af 200 US $ kan få et. Ellers spørg Ângel Vanó (Spansk mand og det udtales Anhel) fra Ruta47, det er det førende og nok også eneste bureau som arrangerer ture dertil. E-mail; Info@visitguineaecuatorial.com, tlf. +240 222 019 786.

Udover visa skal man også have et permit ”auturización de visita turistica” hvor alle de steder, man ønsker at besøge, skal nævnes. Dagligt blev det og vores pas med visa kontrolleret.

”Please, bitte, por favor no photos” sagde den ene af vores chauffører meget eftertrykkeligt til os, og der var desværre mange gode motiver som vi absolut ikke måtte fotografere, øv.

Men tilsyneladende mødte vi ingen forsøg på bestikkelse, som jeg ellers har hørt meget om.