Fem grunde til at besøge Libanon:


Jacob V. la Cours billede
2013 mar

Fem grunde til at besøge Libanon:

Befolkningen, historien, maden, naturen & shoppingmuligheder

Når man hører stednavne som Beirut og Libanon, tænker de fleste nok mest på flykapringer, terrorister og borgerkrig – og ikke så meget på et ferieland. Men det lille land på en fjerdedel af Danmarks størrelse har ufatteligt meget at byde på.

 
Det udbombede skelet af det 33-etager høje, tidligere Holiday Inn hotel midt i centrum af Beirut.

Tekst & fotos: Jacob V. la Cour

De 4,1 millioner libanesere tilhører et væld af forskellige religiøse retninger. Overordnet består de af 54 % muslimer, 41 % kristne, og 5 % drusere. Men hver af disse grupper er delt op i en række undergrupper. Hovedgrupperne inden for islam er shiaerne (27 %) og sunnierne (27 %), mens hovedgrupperne blandt de kristne er maronitterne (en art katolikker) og de græsk-ortodokse. For turisten lever disse tilsyneladende i fred og fordragelighed, som et tegn på, at der er håb for vores religiøst splittede verden – og kirker og moskeer står overalt side om side.

At der under overfladen lurer interne spændinger, opdager man heldigvis ikke, og man kan håbe på, at disse med tiden fortager sig. Generelt er folk fantastisk søde og imødekommende – uden at være anmassende, og en meget stor del af befolkningen taler udmærket engelsk. Man oplever slet ikke påtrængende sælgere som i fx Egypten og Tyrkiet, og når folk hører, hvor man kommer fra, bliver de meget begejstrede, og vil høre, hvad man synes om deres land. Under mit seneste besøg over nytår 2011-12 blev Muhammed-karrikaturtegningerne kun nævnt én gang, og det var af en maronitisk taxachauffør, der syntes, de var vældigt sjove.

Økonomisk er forskellene blandt libaneserne enorme. På en vandretur i Beirut kan man inden for få minutter passere både faldefærdige, nærmest middelalderlige huse, hvor der dårligt ser ud til, at der kan bo mennesker, og funklende nye luksuslejlighedskomplekser, med lejligheder på 230-300 m2, med alt hvad man kan forestille sig af udstyr. Og på vejene kæmper rustne og bulede lig af gamle Mercedes’er om pladsen med de største luksussportsvogne som Ferrari, Lamborghini og Aston Martin, samt monstrøse BMW’er, Landrovere og Porsche-4-hjulstrækkere.

Historiens vingesus – oplev 8.000 års verdenshistorie

Martyrenes statue på Martyrpladsen i Beirut er stadig mærket af borgerkrigen i 80’erne

Regionen, hvor Libanon ligger, er på én gang vores civilisations vugge og arnestedet for nutidens store konflikter. På en ferie i Libanon kan man besøge storslåede græske og romerske ruiner. Fx ligger det mest velbevarede romerske tempel i verden i byen Baalbek i Bekaadalen, og man kan se en næsten komplet romersk hestevæddeløbsbane i den sydlige by Tyre. Men særligt byen Byblos 25 km nord for Beirut er fantastisk at besøge. Stedet har været beboet i mindst 8.000 år, og gennem tiderne har de regerende folk bygget deres byer og paladser oven på hinanden. Lige syd for byens gamle havn, hvorfra der blev udskibet cedertræ til bygning af Salomons tempel i Jerusalem, kan man vandre igennem udgravningerne af fønikiske bronzealderhuse, romerske templer og et lille teater, et persisk palads og øverst på toppen knejser en korsridderborg. Ordet Bibel kommer af bynavnet Byblos, og det var fønikerne, der fandt på det moderne alfabet – at hvert tegn repræsenterer en lyd.

En kæmpestor moske, bygget i starten af 00’erne, ligger side om side med den maronitiske katedral Sankt George fra 1880’erne. I forgrunden ses ruinerne fra en romersk markedsplads.

Går man gennem den gamle souq i byen Side, føler man sig hensat til middelalderens Arabien med dens utallige små butikker og utrolige dufte

Nyere historie basker dog også kraftigt med vingerne. I Beirut står udbombede ruiner fra borgerkrigen i 80’erne stadig side om side med nye og nyrestaurerede huse, og på byens hovedtorv - Martyrpladsen - der blev fuldstændig udslettet under borgerkrigen, står stadig en gammel statue fuld af skudhuller. Pladsen dannede under borgerkrigen grænsen mellem det muslimske Vestbeirut og det kristne Østbeirut (den såkaldt grønne linje), og det er også her, de kraftigste ødelæggelser stadig kan ses. Libanesisk politik kontrolleres stadig i vid udstrækning af Syrien, og det bliver spændende at se, hvad der kommer til at ske med Libanon, hvis det lykkes oppositionen i den magtfulde nabo at styrte det nuværende diktatur.

Maden – you name it, they have it!

Libanesisk mad er kendt verden over. Et typisk libanesisk måltid består af en masse små retter, fx humus, bulgur, lammeretter og forskellige typer af kødboller. Maden er generelt kun let krydret, så den passer til alle. Men da Libanon efter 1. Verdenskrig i en periode var under fransk kontrol, finder man også en masse franske restauranter, og naturligvis italienske. Langs med kysten findes også et utal af fiskerestauranter, hvor man kan vælge imellem helt friskfangede fisk, og få dem tilberedt, som man ønsker. Og de kan finde ud af at lave mad! Alt, hvad man får, er utroligt vellavet og lækkert. Priserne i Beirut svarer dog nogenlunde til danske priser. Men stemningen i Beiruts indre by er ikke til at slå. På de brede gågader rundt om Place d’Etoile ligger fortovsrestauranterne side om side, og de er om aftenen propfulde af især unge mennesker i vestligt (og flot) tøj, der sidder og nyder en vandpibe og kigger på folkemængden.

Naturen – kyst, huler og snedækkede bjerge

Libanon strækker sig langs kysten, og de fleste af de 4 millioner indbyggere bor på en smal slette mellem kysten og bjergene, og kører man en tur ad kystmotorvejen, er man nærmest i by hele tiden. Men kører man østpå, op i bjergene, befinder man sig snart i den smukkeste og næsten uberørte natur. Dybe dale skærer sig ind i bjergkæden, der når en højde på 3.088 meter. Der findes også et stort antal drypstenshuler, hvor Jeita-hulen lidt nord for Beirut er særligt imponerende. Enkelte steder i bjergene kan man stadig se et cedertræ (træet i landets flag), men de blev ellers stort set udryddet i fortidens jagt på naturressourcer, og er nu totalt fredet. Til manges overraskelse byder bjergene på en hel del udmærkede skiområder. Kun en lille times kørsel nordøst for Beirut ligger det største skisportssted Mzaar, med 17 lifter og ca. 30 nedkørsler. Og over nytåret 2011-12 var der i hvert fald bedre sne her, end på fx mange norske skisportssteder. Landets beskedne størrelse betyder også, at man med base i Beirut kan besøge det meste af landet på en-dagsture i bil, enten ved at køre selv eller leje en taxa.

Skiområdet Mzaar, er med sine 17 lifter Libanons største, og det ligger kun ca. 1 times kørsel fra Beirut

Shopping – Porsche eller paprika?

Fønikerne var et handelsfolk, og de første til at drive udbredt handel over Middelhavet. Den tradition fornægter sig ikke i nutidens Libanon, hvor man kan finde alt, hvad hjertet begærer. I Beiruts centrum ligger fashionable shopping-arkader med imponerende luksusvareforretninger, men priserne er ikke lave. Skulle man være på udkig efter en ny bil, kan man både få sig en Ferrari og en Porsche. Andre steder – dog ikke i Beirut – kan man gå på opdagelse i de snævre, mørke, middelalderlige markedsgader, som er så særlige for arabiske byer. Særligt er souq’en i byen Side, ca. 20 km syd for Beirut, en stor oplevelse at besøge. Og som nævnt, bliver man ikke generet af påtrængende sælgere. Man kan vandre rundt stort set ubemærket og nyde virvaret af krydderiforretninger, plastikjunk, lædervarer og levende dyr, der faldbydes fra de små boder.

 

Jacob V. la Cour har medlemsnr. 474 og er senior projektkonsulent hos DONG Energy. Han har besøgt 86 lande og 16 territorier på alle verdens syv kontinenter og har været på ikke færre end fem jordomrejser.

 

INFO: Libanon

Libanon byder på al den mad, hjertet kan begære, og særligt i kystbyerne findes nogle fantastiske fiskerestauranter med helt friskfangede fisk.

Republikken Libanon er på 10.452 km² og har 4,1 millioner indbyggere. Hovedstaden hedder Beirut. Landet har en lang kystlinje ud til Middelhavet og grænser op til Syrien i nord og mod øst og til Israel i syd. Man kan tage til Libanon året rundt, men der er naturligvis meget varmt om sommeren. For sightseeing er det bedste tidspunkt oktober eller november, mens skisæsonen i bjergene går fra omkring december til april.

UD & HJEM IGEN: København-Beirut  med en mellemlanding fås fra ca. 2.100 kr. t/r.

BO: Der er et bredt udbud af hoteller, dog kun få rigtige badehoteller. I Beirut koster et værelse på et trestjernet hotel omkring 500-750 kr. per nat. Byens absolut bedste hotel er Phonicia InterContinental, og her koster en nat ca. 1.500 kr. Der fås også billigere. I skiområderne koster et godt trestjernet hotel ca. 650 kr. i skisæsonnen, mens bjergenes bedste – InterContinental i Mzaar – koster ca. 1.000 kr. på hverdage og 1.500 kr. i weekenden.

LOKAL TRANSPORT: En lille bil kan fås i tre dage for ca. 500 kr. En hel dag med taxa kan fås for nogenlunde det samme, lidt afhængigt af hvor langt man vil køre. Husk internationalt kørekort.
 

 
 
Share this