På motorcykel til verdens ende


Knud B Bachs billede
2013 mar

På motorcykel til verdens ende

 

Efter at have drømt om denne tur i flere år, besluttede min bror, en ven og jeg i december 2011 at deltage i en arrangeret tur til Ildlandet sammen med 27 andre motorcykelfreaks. RentalMoto var teknisk arrangør med syv mand på opgaven, men da BMW var sponsor, kørte alle på en BMW GS 80.

Tekst & fotos: Knud B. Bach

 

Billede 2

Vi flyver i tre timer fra Buenos Aires til El Calafate i Patagonien. Landskabet er goldt og tørt med Andesbjergene i baggrunden. Herfra starter turen den 4. december mod Fin del Mondo. En tur på 1.800 km, hvoraf 800 er på grusveje – en stor udfordring. Seks dage med dagsetaper på 250-350 km.

 

Billede 3 (langs Perito M)

Det er første dag, og vi suser med 160 km/t af sted mod Argentinas Nationale Gletcherpark langs med Perito Moreno Glacier, der er en af de flotteste gletsjere i verden, og som er på Unescos liste over verdens kulturarv. 5 km bred og 100 meter høj. Et imponerende syn!

 

Billede 4 (køremøde)

Næste dag holder lederen Pablito køremøde. Dagen før er der sket et uheld på en ujævn grusvej. En af rytterne i front forsøger en farlig overhaling med over 100 km/t. Han mister kontrollen, glider ud, og får en knæskade og et stort kødsår. Han bliver kørt tilbage til hospitalet i El Calafate, lappet sammen og sendt hjem. Vi besøger Estancia Tapi Eika - en fåreranch på 65.000 ha med 30.000 får. 2 ha til hvert. Der er otte lam på grillen. For 100 år siden var området meget rigt, og uld og fårekød blev afskibet til Europa. En rigdom, der var koncentreret på få hænder.

 

Billede 5 (lamaer)

Vi har passeret grænsen til Chile og er nu i Torre del Paine Nationalpark med sol på bjergtoppene og græssende lamaer. Dog er vejet meget ustadigt, og der er kraftige vindstød. Under turen ryger 8-10 ryttere i grøften, endnu flere vælter, mens de holder stille. Vi kører til Lago Grey og sejler 25 km ind i fjorden til gletsjeren, som er en stor naturoplevelse.

På fjerdedagen går det i fygende fart tværs over Patagonien – 265 km i strækfart over øde forblæste sletter, hvor 2 ha næsten ikke kan ernære et får. Jeg og min bror er på samme maskine, og den klarer ubesværet 160-180 km/t. BMW GS 80 er en robust og kraftig turmotorcykel.

Billede 6 (picnic)

Vi kører tidligt og sejler på to timer over Magellean Strædet. Vi kører næsten 200 km på grus og passerer to grænseposter, spiser lunch ved Magellean stranden og tænker på, at der var her, Darwin sejlede rundt på sit gode skib Beagle og samlede stof til sin udviklingsteori.

 

Billede 7 (skål i champagne)

Det er sidste køredag, og der skal køres 350 km. Det går sydpå med høj fart mod Ushuaia med en afstikker til San Pablo ved kysten. Derefter videre til nationalparken Tierra del Fuego med Ildlandets kyst. Her serverer RentalMoto og BMW champagne og kager foran skiltet, der proklamerer, at vi er ved verdens ende. De holder tale, og vi bliver hyldet. Sikke en fest. Vi gjorde det!

I solnedgangen kører vi tilbage til Ushuaia og tjekker ind på et femstjernet hotel. Næste tager vi afsked med vore nye motorcykelvenner. Det har været en uforglemmelig rejse.

Knud B. Bach har medlemsnr. 125 og har boet og arbejdet i Brasilien i 12 år. Han er nu efter eget udsagn på retræte og er gået fra at være adm. direktør til rådgiver og bor nu på skift i Rio de Janeiro og i Aalborg. Han har besøgt 87 lande og 14 territorier på alle verdens syv kontinenter.

 

INFO: : Ildlandet

Ildlandet (spansk: Tierra del Fuego) blev navngivet af den portugisiske opdagelsesrejsende Ferdinand Magellan, der spottede en række bål langs kysten, da han passerede øgruppen i 1520. Området udgør den sydligste spids af det sydamerikanske kontinent og har et areal på 73.753km². Argentina og Chile blev i 1881 enige om at dele Ildlandet imellem sig, efter at begge lande havde gjort krav på hele området. Øgruppen er adskilt fra fastlandet af Magellanstrædet. Den nordøstlige del, Tierra del Fuego med ca. 251.000 indbyggere og hovedbyerne Rio Grande og Ushuaia, udgør ca. ⅓ af øgruppens areal og tilhører Argentina. Den sydvestlige del, Región de Magallanes y de la Antártica Chilena med ca. 151.000 indbyggere og hovedbyerne Porvenir og Puerto Williams, udgør ca. ⅔ af Ildlandet og tilhører Chile. Vores motorcykeltur kostede 6.000 USD (ca. 34.000 kr.). Læs mere på www.rentamoto.com.ar og på www.bmw-motorrad.com.ar.

 
 
Share this