Centralasien


Bo Løvschalls billede

Skrevet afBo Løvschall- den07 august 2013

Land: 
Usbekistan
Tadsjikistan
Kirgisistan
Kasakhstan
Afghanistan
Asien

Har lige været i Centralasien og tænkte at lidt teknisk info måske kunne være til hjælp for andre :-)

Jeg havde ikke meget tid til visa ansøgning inden, så min rute blev lagt derefter.

Min rute så således ud (fly: // over land: -):
//Usbekistan//Kirgisistan-Kasakhstan//Tadjikistan-Afghanistan-Tadjikistan-Kirgisistan//

Fly
Der er billige fly til og fra Centralasien med Air Baltic og Pegasus Airlines. Indenfor Centralasien fløj jeg med lokale selskaber som Uzbek Air og Somon Air og det fungerede fint, men billigt er det ikke.

Usbekistan
Fløj hertil fordi jeg kunne få visum ved ankomst (70 USD) med et LOI købt af Stans Tours (40 USD + bank transfer). Hvis du vil rejse over land, så skal du have visum på en ambassade, noget som normalt tager 7-10 dage, selv i Centralasien og med LOI. Mht. transport er det god ide at bruge deres toge, specielt nattogene som både vil spare dig for en overnatning og en lang shared-taxi tur. Indenrigsflyvninger er også værd at overveje, hvis tiden er knap. Før i tiden kunne man købe flybilleter med lokal valuta, som var en fed fidus da man kunne veksle sort, men det er stoppet, så nu skal de købes med USD. Som nævnt kan man veksle sort. Da jeg var der (sommeren 2013) var den "officielle sortbørskurs" 1 USD = 2800 Soms, mens den officielle kurs var 1 USD = 2100 Soms. Næsten alle veksler, men det kan være svært at få en ordentlig kurs. Min erfaring var at hotelejere som regel var de bedste, ellers kendte de nogle. Tæl pengene og accepter ikke gamle/ødelagte sedler, men ellers fuskes der ikke så meget ved veksling. Husk at blive registreret senest pr 72. time. Hotellerne gør det automatisk, men hvis du først har misset en periode på 72 timer (fordi du har boet privat/i telt) er det svært at få registreringer efterfølgende, hvilket vil betyde bøde ved udrejse (hvis de opdager det, men det checkes sandsynligvis ved grænserne).

Kirgisistan
Visum ved ankomst, også ved landegrænserne. Bishkek er nok et af de bedste steder at opsamle visumer for resten af turen, derfor min detour til Kirgisistan. Traffiken er ikke specielt tæt i Kirgisitan, men de kører som idioter. Der gik ikke en dag, hvor jeg ikke så et traffikuheld, nogle endda med dødelig udgang. Jeg ved de kører råddent mange steder i verden, men Kirgisistan er en klasse for sig mht. uheld.

Kasakhstan
Visum til Kasakhstan var før nemt og hurtigt i Bishkek (30 USD), men det blev ændret lige før jeg kom. Det tog mig 4 dage, men senere var ambassaden helt lukket (den er dog åben igen). Men det er meget typisk for Centralasien at reglerne hele tiden ændrer sig.

Tajikistan
Visum til Tadjikistan er stadig nødvendigt selvom de har snakket om at ophæve vismkravet ligesom Kirgisistan, som virkelig har set et boom i turismen. Det er en en-dags affærer i Bishkek (80 USD + et lille beløb i lokal valuta). Husk at få GBAO tilladelsen med det samme, hvis du har tænkt dig at opleve Pamir Highway (og det har du, hvis du tager til Centralasien). GBAO tiladelsen kan også fåes i Dushanbe, men det tager mindst 2 dage. Hvis du har tænkt dig at besøge Afghanistan (Wakhan korridoren) skal du have double-entries visum til Tadjikistan. Folkene på ambassaden i Bishkek ved hvad det drejer sig om og er hjælpsome og gavmilde med stemplerne.
Pamir Highway (M41: Dushanbe-Khorog-Osh) er mere populær end man skulle tro. Der er "masser" af turister som kommer denne vej og Khorog/Osh er knudepunkterne, hvor man mødes med andre rejsende og lejer en jeep. Den kan gøres uden privat jeep (minibusser, kinesiske trucks, osv.), men så ser man ikke alle sight'sne undervejs. I Khorog er PECTA (turist information center) stedet at finde en jeep/andre rejsende.

Afghanistan
Hvor ofte er det lige man har mulighed for at besøge Afghanistan - og så uden den helt store risiko for at løbe ind i en Talibaner. Det kan man i det nordøstlige hjørne, det som hedder Wakhan Korridoren. Her er der ingen Taliban - endnu! Visum kan fås samme dag i Khorog (Tadjikistan) og koster 100 USD. Det er bestemt ikke nemt/billigt at rejse i Afghanistan og slet ikke alene. De vil lænse dig for penge og valgmulighederne er ikke de store. Grænseovergangen er ved Ishkashim og du kan ikke fortsætte videre sydpå, kun ind i Wakhan Korridoren som er befolket af Wakhi og Kyrgyz folket. Trekking/rejse herinde er virkelig vildt!

Listen af gode råd kunne være meget længere, men hvis der er nogle som har spørgsmål prøver jeg gerne at svare på dem.

Der er mere inspiration på globespots.com (og mere er på vej)...

Henrik Schumachers billede

Tak for gode informationer...der er en super webside om området, lavet af expats som bor i stan-lande www.caravanistan.com

Per Danielsens billede

En lille appetitvækker kan får ved at deltage i DBK mødet den 21. sept. hvor Erik Hermansen holder foredrag om stan-landene med hovedvægten på Tadsjikistan baseret på sommerens tur gennem Tadsjikistan, Kirgisistan og et smut til Kasakhstan.